Academie Terugblik 2021-2022

Er is weeral een schooljaar voorbij aan mijn lokale kunstacademie te Sint-Niklaas (België).

Dit jaar heb ik me vooral gefocust op het werken aan mijn ‘March 2 Infinities - Landscapes’ kunstserie en begon ik ook de nieuwe ‘Transhumanists’ kunstserie te verkennen.

Nieuwe werken worden gemaakt met behulp van traditionele media zoals houtskool / olieverf of met puur digitale middelen. Combinaties van beide komen ook voor. Computer AI wordt soms gebruikt om nieuwe referentiematerialen te genereren op basis van bestaande eigen werken.

Het zijn beslist spannende tijden als kunstenaar om nieuwe creatieve paden te verkennen en te vinden.

Transhumanist - Tekening WIP
Transhumanist - Tekening WIP

March 2 Infinity - Landscapes

“De Mars naar Oneindigheid was vertrokken. Zal de Mensheid de juiste keuzes maken?”

Verhaal

Binnen deze kunstserie onderzoek ik de impact van technologie op de toekomst van de mensheid - die zichzelf bijna tot goden heeft gemaakt door extensies toe te passen op hun eigen lichaam en ziel.

M2I TRADQAN
M2I TRADQAN

De aarde wordt echter geteisterd door eeuwenlange uitbuiting en misbruik van technologie. De gelukkigen (rijken) vluchtten naar de sterren en verlieten deze dorre wereld eeuwen geleden. De ongelukkigen, die achterbleven, zwerven door het land op zoek naar enorme zwarte stenen die de informatie zouden moeten bevatten om de sterren te bereiken en de technologieën om hun vernielde lichamen te upgraden. Of dat is tenminste wat de profetieën beweren.

Eeuwen zijn sindsdien verstreken…

M2I Landscapes Expositie
M2I Landscapes Expositie

Vernielde lichamen die het land doorzoeken op zoek naar die vergeten kennis. Hoopvol verlangen ze naar het eeuwige leven onder hun broeders & zusters in de sterren.

Techniek

Kale landschappen worden afgebeeld met traditionele olieverf vermengd met AI-gestuurde referentiegeneratie op basis van mijn eigen (traditionele) werken.

Een nieuw traditioneel werk wordt gecreëerd op basis van een AI-gegenereerde referentie op zwaar gegessoed papier of canvas met olieverf en houtskool. Het nieuwe werk kan dan weer aan de AI worden aangeboden voor een nieuwe referentiegeneratie. En zo wordt een eindeloze feedbacklus gecreëerd en voortgezet …

M2I TRADQAN WIP
M2I TRADQAN WIP

Ik heb de term (afkorting) ‘TRADQAN’ bedacht om dit soort werkvoortgang aan te duiden.

Toekomst

Ik heb verschillende nieuwe werken binnen deze serie gemaakt en ik ben van plan om nog meer te ontdekken.

Je kan de kunstreeks ontdekken op mijn Hedendaagse website. Diverse werken zijn al beschikbaar als NFT op OBJKT marketplace welke werkt op de ‘CleanNFT’ blockchain Tezos.

M2I Landscape - TRADQAN
M2I Landscape - TRADQAN

March 2 Infinity - Transhumanists

Verhaal

Transhumanisme’ is een recente vorm van speculatieve filosofie die probeert om de door de natuur gestelde grenzen van het menselijke bestaan te doorbreken.. (WIKI)

Technologie die (mis)gebruikt wordt om iemands eigen menselijk lichaam te modificeren om de status van goden te bereiken.

Ongecontroleerde, wilde en gevaarlijke veranderingen aan jezelf, wijzigt dat ook je ziel? Niemand weet het.

Resultaten gingen vaak waanzinnig mis. Er waren slechts een paar happy few die het doel van de eeuwigheid konden bereiken.

M2I Transhumanisme
M2I Transhumanisme

Technieken

Deze nieuwe kunstserie toont portretten van gemodificeerde mensen met behulp van een ruwe schildertechniek van olie vermengd met houtskool op zwaar gessoed papier.

Transhumanist - Initiele tekening
Transhumanist - Initiele tekening
Transhumanist - Oilieverf WIP
Transhumanist - Oilieverf WIP

Toekomst

Ik ben van plan een uitgebreide serie portretten te maken. Ik zou kunnen overwegen om deze series te lanceren als een nieuwe NFT-collectie.

Terugblik

Ik ben best tevreden met mijn vooruitgang en nieuwe creatieve paden. Ik kijk zeker al uit naar een nieuw jaar om door te gaan met het verkennen van deze kunstreeksen.

Steven

Opendeurdagen Academie

Mijn lokale academie in Sint-Niklaas (België) houdt dit weekend haar ‘opendeurdag’. Mensen kunnen vrij alle klaslokalen bezoeken en kennis maken met de verschillende disciplines en kijken naar de kunst van de studenten.

Academie 1
Academie 1

Mijn traditionele op AI gebaseerde kunstwerken zijn ook te zien. Je vindt ze in het klaslokaal en in de gang.

Academie 2
Academie 2

Kom gerust eens langs om de academie te verkennen.

Meer informatie kan je terugvinden op de academie website.

Expositie PARADE

Ik neem deel aan de expositie ‘PARADE’ in de academie ‘Beeldende Kunsten’ van Sint-Niklaas.

Expositie PARADE
Expositie PARADE

Ik toon enkele van mijn nieuwe “tradqan” olieverfschilderijen uit mijn ‘March 2 Infinity’ kunstreeks. De kunstreeks onderzoekt de impact van technologie op de mensheid en de zoektocht naar transhumanisme. De werken zelf zijn gemaakt met behulp van een proces waarbij mijn eigen traditionele olieverfschilderijen worden ingevoerd in een AI computer model die vervolgens nieuwe afbeeldingen genereert. Die nieuwe afbeeldingen worden vervolgens gebruikt als bron voor het maken van een nieuw traditioneel olieverfschilderij. En dan begint het proces opnieuw…

De studenten zullen ook werken tijdens de lesuren in de expositie ruimte. Kom gerust eens langs.

Meer informatie omtrent de expositie kan je terugvinden op de academie website.

Kunstreeks - Mars 2 Oneindighed NFT & GAN

De Mars 2 Oneindigheid kunstreeks is uitgebreid met op ‘GAN’ gebaseerde digitale kunstwerken en beschikbaar gemaakt als NFT op HEN.

March 2 Infinity - GAN - NFT
March 2 Infinity - GAN - NFT

Deze kunstreeks onderzoekt de impact van technologie op de mensheid en de zoektocht naar transhumanisme.

Ik stel me voor dat de aarde in een niet zo verre toekomst dramatische veranderingen in het milieu heeft ondergaan. In die vreemde landschappen dwalen overgebleven menselijke groepen rond op zoek naar enorme zwarte obelisken waarvan hun profeten vertellen dat ze de lang vergeten en verboden kennis van het transhumanisme bevatten. Met deze kennis kunnen mensen goden worden en naar de sterren reiken en zo de vernietigde aarde verlaten. Net zoals hun gelukkige voorouders dat ooit deden.

De traditionele landschapskunstwerken zijn uitgevoerd in olieverf en houtskool en hanteren een vloeiende, expressieve stijl.

M2I Traditional
M2I Traditional

Het onderwerp en de impact van technologie is ideaal als concept om te experimenteren met ‘Generative Adversarial Network’ (kortweg GAN) machine learning. In feite gebruikt een diepgaand lerend netwerk van computers mijn kunstwerken om zichzelf te trainen in het genereren van nieuwe kunst door mijn kunst en openbaar beschikbare internet afbeeldingen te combineren.

M2I GAN Art
M2I GAN Art

De resultaten worden verder digitaal bewerkt en ingepast in het thema van de kunstreeks.

De kunstwerken zijn nu beschikbaar als single edition NFT’s op het energie vriendelijke Tezos blockchain-platform. Je kunt ze verzamelen via mijn M2I kunst account.

Ik hoop dat je geniet van de nieuwe creatieve mogelijkheden en dat je me vergezelt in de Mars 2 Oneindigheid.