Academie Terugblik 2021-2022

Er is weeral een schooljaar voorbij aan mijn lokale kunstacademie te Sint-Niklaas (België).

Dit jaar heb ik me vooral gefocust op het werken aan mijn ‘March 2 Infinities - Landscapes’ kunstserie en begon ik ook de nieuwe ‘Transhumanists’ kunstserie te verkennen.

Nieuwe werken worden gemaakt met behulp van traditionele media zoals houtskool / olieverf of met puur digitale middelen. Combinaties van beide komen ook voor. Computer AI wordt soms gebruikt om nieuwe referentiematerialen te genereren op basis van bestaande eigen werken.

Het zijn beslist spannende tijden als kunstenaar om nieuwe creatieve paden te verkennen en te vinden.

Transhumanist - Tekening WIP
Transhumanist - Tekening WIP

March 2 Infinity - Landscapes

“De Mars naar Oneindigheid was vertrokken. Zal de Mensheid de juiste keuzes maken?”

Verhaal

Binnen deze kunstserie onderzoek ik de impact van technologie op de toekomst van de mensheid - die zichzelf bijna tot goden heeft gemaakt door extensies toe te passen op hun eigen lichaam en ziel.

M2I TRADQAN
M2I TRADQAN

De aarde wordt echter geteisterd door eeuwenlange uitbuiting en misbruik van technologie. De gelukkigen (rijken) vluchtten naar de sterren en verlieten deze dorre wereld eeuwen geleden. De ongelukkigen, die achterbleven, zwerven door het land op zoek naar enorme zwarte stenen die de informatie zouden moeten bevatten om de sterren te bereiken en de technologieën om hun vernielde lichamen te upgraden. Of dat is tenminste wat de profetieën beweren.

Eeuwen zijn sindsdien verstreken…

M2I Landscapes Expositie
M2I Landscapes Expositie

Vernielde lichamen die het land doorzoeken op zoek naar die vergeten kennis. Hoopvol verlangen ze naar het eeuwige leven onder hun broeders & zusters in de sterren.

Techniek

Kale landschappen worden afgebeeld met traditionele olieverf vermengd met AI-gestuurde referentiegeneratie op basis van mijn eigen (traditionele) werken.

Een nieuw traditioneel werk wordt gecreëerd op basis van een AI-gegenereerde referentie op zwaar gegessoed papier of canvas met olieverf en houtskool. Het nieuwe werk kan dan weer aan de AI worden aangeboden voor een nieuwe referentiegeneratie. En zo wordt een eindeloze feedbacklus gecreëerd en voortgezet …

M2I TRADQAN WIP
M2I TRADQAN WIP

Ik heb de term (afkorting) ‘TRADQAN’ bedacht om dit soort werkvoortgang aan te duiden.

Toekomst

Ik heb verschillende nieuwe werken binnen deze serie gemaakt en ik ben van plan om nog meer te ontdekken.

Je kan de kunstreeks ontdekken op mijn Hedendaagse website. Diverse werken zijn al beschikbaar als NFT op OBJKT marketplace welke werkt op de ‘CleanNFT’ blockchain Tezos.

March 2 Infinity - Transhumanists

Verhaal

Transhumanisme’ is een recente vorm van speculatieve filosofie die probeert om de door de natuur gestelde grenzen van het menselijke bestaan te doorbreken.. (WIKI)

Technologie die (mis)gebruikt wordt om iemands eigen menselijk lichaam te modificeren om de status van goden te bereiken.

Ongecontroleerde, wilde en gevaarlijke veranderingen aan jezelf, wijzigt dat ook je ziel? Niemand weet het.

Resultaten gingen vaak waanzinnig mis. Er waren slechts een paar happy few die het doel van de eeuwigheid konden bereiken.

M2I Transhumanisme
M2I Transhumanisme

Technieken

Deze nieuwe kunstserie toont portretten van gemodificeerde mensen met behulp van een ruwe schildertechniek van olie vermengd met houtskool op zwaar gessoed papier.

Transhumanist - Initiele tekening
Transhumanist - Initiele tekening
Transhumanist - Oilieverf WIP
Transhumanist - Oilieverf WIP

Toekomst

Ik ben van plan een uitgebreide serie portretten te maken. Ik zou kunnen overwegen om deze series te lanceren als een nieuwe NFT-collectie.

Terugblik

Ik ben best tevreden met mijn vooruitgang en nieuwe creatieve paden. Ik kijk zeker al uit naar een nieuw jaar om door te gaan met het verkennen van deze kunstreeksen.

Steven